Home > 10 Goede redenen om nu te steunen

10 redenen waarom juist de neushoorn jouw en mijn steun kan gebruiken:

1. Neushoorns zijn ernstig bedreigd

Aan het begin van de 19e eeuw, waren er 1 miljoen neushoorns. In 1970 waren er nog 70.000 over. Vandaag de dag zijn er nog maar 28.000 neushoorns in het wild.

RhinoMapUpdated_large

Drie van de vijf soorten neushoorns zijn ernstig bedreigd, zoals gedefinieerd door de IUCN (World Conservation Union).

Anno 2015/2016 hebben sommigen het geluk om neushoorn in het wild te zien in Afrika of Azië. De vraag is echter: kan dit in 2025 ook nog: zullen er dan nog steeds wilde neushoorns te zien zijn?

2. Neushoorns zijn er al 40 miljoen jaar

Neushoorns zijn al miljoenen jaren een belangrijk onderdeel van de ecosystemen op aarde. We kunnen de neushoorn toch niet zomaar laten uitsterven zoals we met de dodo hebben laten gebeuren?

3. Neushoorns worden voor en door mensen gedood

Stropers doden neushoorns vanwege de hoge opbrengst van de hoorns. De hoorns worden gebruikt Vraag verminderenvoor traditionele Chinese geneeskunde, als giften in Vietnam en voor kwakzalverij.

Politieke conflicten en onstabiliteit maken het moeilijk om betrouwbare beschermingsprogramma’s op te zetten in sommige landen.

4. Neushoorns zijn een overkoepelende diersoort

Wanneer neushoorns worden beschermd, worden veel andere soorten ook beschermd; niet alleen zoogdieren maar ook vogels, reptielen, vissen en insecten en planten die voorkomen in de habitat van de neushoorn.

5. Neushoorns zijn onderdeel van The Big Five

De neushoorn is één van de “Big Five“, samen met de leeuw, luipaard, olifant en Afrikaanse buffel. Door te focussen op een bekend dier zoals een neushoorn kunnen we meer geld inzamelen. Daarmee kunnen uitgebreidere programma’s worden opgezet. Waar andere diersoorten ook van profiteren!

Kenia

 

 

 

 

6. Neushoorns trekken bezoekers en toeristen aan

Neushoorns zijn de tweede grootste levende landzoogdieren na de olifanten. Samen met de leeuw, giraf, chimpansee en de ijsbeer, is de neushoorn is één van de meest populaire soorten bij dierentuinbezoekers. In het wild trekken neushoorns toeristen aan die daarmee geld binnen brengen bij de nationale parken en de lokale gemeenschappen.

7. Neushoorns zijn kostbaar

Het beschermen en beheren van een neushoorn populatie is een echte uitdaging die energie en geld kost. Landen met een populatie wilde neushoorns hebben onze financiële steun nodig.

8. Witte neushoorns zijn met succes in stand gehouden

We weten dat de pogingen tot instandhouding diersoorten daadwerkelijk kunnen redden. De zuidelijke witte neushoorn zou vandaag de dag niet bestaan hebben, als er in het verleden niet een aantal vastberaden personen waren geweest die de (slechts!) 200 laatste witte neushoorns samen brachten. Dankzij een fok- en herintroductie programma zijn er vandaag de dag gelukkig alweer 20.405 (per 31 december 2012) Zuidelijke witte neushoorns!
Met meer geld, kunnen er nog meer programma’s Verplaatsingondersteund worden.

 

9. Neushoorns zijn onbekend

Wist je dat neushoorns ook in Azië leven?
Of dat er twee soorten zijn met slechts één hoorn?
Als we niet veel weten over deze geweldige dieren en de problemen waarmee zij worden geconfronteerd, hoe kunnen we dan hulp verwachten om de neushoorn van uitsterven te behoeden?

Zo is de Sumatraanse neushoorn écht bijna uitgestorven!

Sumatraanse neushoorn, zeer ernstig bedreigd!

Sumatraanse neushoorn, zeer ernstig bedreigd!

10. Neushoorns verdienen onze aandacht! 

Iedereen kan helpen om het bewustzijn van de benarde toestand van de neushoorn te verhogen. Des te meer we samen ondernemen, des te meer mensen leren over neushoorns en des te meer projecten er op gezet kunnen worden!

Doneer nu voor Run for Rhino en help ook mee de neushoorn te beschermen!

 

Bron: Save the Rhino